O caracteristica importanta a caselor eco-sustenabile este capacitatea mare de izolare termica, atat datorita materialelor folosite precum si tehnicilor constructive. Pentru aceasta insa e foarte importanta alegerea si instalarea sistemelor de ventilatie si de incalzire.

INSTALATIILE ENERGETICE DISPONIBILE PENTRU CASELE ECO-SUSTENABILE

Casele eco-sustenabile permit instalarea unui numar mare de solutii pentru producerea de energie, de la instalarea de sisteme fotovoltaice la instalatii solare si geotermice.

De asemenea, este posibila incalzirea caselor cu ajutorul pompelor de caldura. Pompa de caldura este o masina care produce energie termica (pentru a incalzi mediile, pentru apa calda sanitara etc.) folosind surse de energie regenerabila. Principiul de functionare al pompelor de caldura este cel al circuitului frigorific in care caldura scoasa dintr-un mediu cu temperaturi joase (de exemplu mediul exterior al unei case) este transferata intr-un al doilea mediu care are o temperatura mai ridicata (de exemplu interiorul aceleiasi case sau rezervorul apei calde sanitare). Acest proces implica deci folosirea energiei termice (caldura) disponibila deja in natura (in aer, in apa sau in pamant): din acest motiv aceste masini sunt generatoare de caldura cu energie regenerabila. O pompa de caldura moderna pentru a incalzi o cladire foloseste 75% energie prezenta deja in natura si 25% energie electrica.

CASA PASIVA

Obiectivul pe care si-l propune fiecare proiectant in atingerea unei economisiri energetice este impactul ambiental cat mai mic si realizarea unei care pasive. Aceasta este un tip particular de structura in masura nu doar sa produca singura energia de care are nevoie ci chiar in exces.