INTREBARI SI RASPUNSURI
Cum poate fi folosita energia de la soare?
Soarele transmite in mod continuu planetei noastre o energie echivalenta a 1367 Watt pe metru patrat.
Energia produsa de soare pe pamant este exploatat de către două sisteme foarte diferite: energiea termice şi fotovoltaica.
Energia solara termică este cea care colecteaza caldura din radiatia solara prin intermediul colectoarelor care o cedeaza unui lichid care, la rândul său, transfera caldura la apă pentru uz casnic.
Energia fotovoltaica este in schimb acea energie care transformă lumina soarelui direct în energie electrică prin efectul fotoelectric.
Ce componente formează un sistem fotovoltaic?
Unitatea de bază a sistemului fotovoltaic este forma în care un numar de celule sunt legate între ele. Un modul fotovoltaic este acel dispozitiv care transformă energia solară în energie electrică prin utilizarea proprietăţile anumitor materiale pentru a produce electricitate atunci când sunt iradiati de lumina soarelui. Modulele individuale solare sunt asamblate într-o carcasă care le conţine şi le protejeaza de fenomenele atmosferice şi sunt numite panouri fotovoltaice.
Dar sistemul fotovoltaic este alcatuit din alte elemente, cum ar fi:
- Inverter (converteşte energia produsă de modulele fotovoltaice de la curent continuu la curent alternat)
- Tablourile electrice şi control, Cutia de joncţiune (instalata între invertor şi reţea în conformitate cu reglementările în vigoare)
- Cabluri de conectare (componenta adesea trecute cu vederea, trebuie să fie corespunzător rezistente la UV şi intemperii)
- Structuri de sprijin
Ce sunt panourile cu pelicula subtire?
Panourile cu pelicula subtire sunt vaporizate în faza de plasmă şi pot fi siliciu amorf, cadmiu-telur, sulfura de cadmiu, arseniură de galiu, indiu diselenide cupru, cupru indiu galiu diselenide. Aceste panouri sunt mai ieftine, dar eficienţa acestora este mai mica decât cel al panourilor produse prin metode tradiţionale. Cel mai mare avantaj, însă, este că panourile amorfe sunt mult mai active.Aceasta înseamnă că chiar şi în condiţii de radiaţie difuză (fazele răsărit şi apus de soare, precum şi cu cer acoperit de nori) poate fi atins un echilibru energetic bun. Mai mult decât atât, datorită flexibilităţii lor şi adaptabilitatii, permit dezvoltarea de sisteme integrate.
Ce tipuri de aplicaţii au panourile fotovoltaice?
Sistemele fotovoltaice pot fi: izolate, conectate la retea sau integrate în clădiri.Panourile izolate sunt acele panouri care se folosesc pentru utilizearea energia fotovoltaice în domenii care nu au legătură la reţeaua de electricitate (vehicule şi zone care nu sunt servite). Energia produsă de panourile fotovoltaice, este transmisa la un controler de încărcare, o baterie si un invertor de uz casnic de curent alternativ.Când se utilizează curent direct, trecerea de la controler de incarcare, transmite energia direct la instrumentul cu care este utilizat.
Dispozitivele conectate la reţea, sunt cei care furnizează energie la reţeaua electrică. În acest fel, surplusul din consumul propriu de energie electrică, pentru uz propriu, este alimentat la reţea si la furnizorul de servicii electrice,platind energia produsa cu un tarif de stimulare.
Ce este un sistem fotovoltaic?
Sistem fotovoltaic este un sistem electric care utilizeaza energia solara pentru a produce energie electrică prin efect fotovoltaic, adică acelaşi efect, care este determinat în cadrul unei celule fotovoltaice, cu eliberare de electroni obţinute de la radiaţii a unor materiale.
Care sunt tehnologiile fotovoltaice cele mai frecvente?
Tehnologia cea mai răspândită se bazează pe utilizarea de siliciu. Există trei tipuri de celule de siliciu:
- Siliciu monocristalin, care utilizează atomi de siliciu pur, cu atomi perfect aliniati pentru a asigura o conductivitate maxima.
- Siliciu policristalin, cu siliciu monocristalin agregate cu diferite forme şi orientări.
- Peliculă subţire de siliciu amorf, care nu are structura cristalină şi ai carui atomi sunt chimic depozitati în ordine aleatorie, fără nici o aliniere (structura amorfa), folosind cantităţi foarte mici de siliciu.
Fiecare tehnologie diferă în performanţă, eficienţă, cost si durata.
Ce sunt panouri policristaline?
Panourile policristaline sau panourile multicristaline se disting prin raportul preţ/calitate. Acest lucru depinde economic la procesul de producţie. Siliciul pur semiconductoar este topit în condiţii de presiune sub un capac de sticlă şi turnat în forme speciale, în care se solidifică cu creşterea temperaturii.
Ce sunt panourile monocristalin?
Sunt panourile caracterizate de celulele compuse dintr-un singur cristal. Acesta este un produs mai scump pentru productie, dar, de asemenea e cel ce ne permite o eficienţă energetică mai mare.
Ce este un invertor?
Invertor este acel dispozitiv care serveşte la transformarea curentului de ieşire directă de la generatorul PV în curent alternativ de tensiune şi de ieşire pentru a ajusta nivelul de tensiune de reţeaua de energie electrică la reţea. În plus, dacă reţeaua ar eşua, chiar si pentru perioade scurte de timp, trebuie să fie în măsură să se deconecteze imediat.Caracteristica fundamentală a unui invertor este de a optimiza producerea de energie efectiva din energia generata de panouri fata de radiaţia solară incidentă (MPPT).
Ce cerinte trebuie să îndeplinească acoperişul pentru a putea amplasa modulele?
Acoperiş în stare bună .
Disponibilitatea de suprafata pe care se vor instala panouri, cu liber expunerea la soare (de exemplu, alte clădiri sau copaci), mărimea şi orientarea acestor zone: est, sud şi vest sunt bine, chiar dacă performanţa este uşor diferita pentru a instala invertor şi fire.